Medalion aniversar- Gânduri pentru Alexandru Pugna – La multi ani!!
Posted by Mihai Teodor Naşca pe 14 noiembrie 2010
La multi ani, Alexandru Pugna!
Alexandru Pugna este în ceas aniversar. Artistul care aduce dorul ţăranului român de pe Valea Ţibleşului, are mâine ziua de naştere. Pentru noi, cei crescuţi pe aceste meleaguri binecuvântate de dor şi drag, este o adevărată mândrie să fim părtaşi la bucuria frumuseţii ancestrale, purtată pe aripi de cântec de Alexandru Pugna.
Vocea lui Alexandru Pugna s-a auzit pentru prima dată la Radio în 1984, la Radio Târgu-Mureş, unde, sub coordo¬narea redactorului Dumitru Buzoianu. După trei ani, în 1987, a înregistrat la Radio România, sub îndrumarea redactorilor Gruia Stoia şi Angela Marinescu. A imprimat sub bagheta dirijorilor Constantin Arvinte, Paraschiv Oprea, Ştefan Cigu, Ovidiu Barteş, Zanc Zeno Oliver, Anghel Urs, cu care a înregistrat cele mai frumoase cântece din ţinutul Ţibleşului. Director artistic al Ansamblului Folcloric Profesionist „Dor românesc“ , promotor al tradiţiilor noastre străbune prin Asociaţia „Nunta Zamfirei“ din Bistriţa, Alexandru Pugna ne-a obişnuit cu prestigioase manifestări, recunoscute acum pe plan naţional. În prag de Sfinte Sărbători ale Paştelor este Concertul Pascal „Pricesne şi cuvinte de învăţătură creştin-ortodoxă“, în luna decembrie Concertul de „Colinde şi cântece străbune“, iar de cinci ani Festivalul „Pană de păun”. Pentru iubitorii de folclor realizează şi două emisiuni de profil la Rado Transilvania şi AS-TV. Filmele lui documentare: „Ioana Orban – sufletul Văii Bârgăului“; „Cununa de seceriş la Spermezeu, judeţul Bistriţa Năsăud“; „Regretele meşterului olar Ştefan Gănău“; „Înstruţatul boului la Căianul Mic, judeţul Bistriţa Năsăud“; „Reghina Tapalagă şi cântecul de viaţă lungă“; „Biserica de lemn din Budurleni“ au obţinut numeroase premii la Festivalul Internaţional de Film Eco-Ethno-Folck de la Slătioara, dovedind astfel că este un specialist în domeniul etnologiei.
Cu un repertoriu de cântece româneşti, Alexandru Pugna prin nobleţea cu care a ştiut să vibreze pentru lada de zestre autentică, este unu dintre stâlpii culturii bistriţene. Un om care dăruieşte din experienţa sa şi tinerei generaţii, care este ajutată să iasă în faţă cu un repertoriu demn de identitatea noastră.
În ceas aniversar, îi dorim artistului mulţi ani cu sănătate şi fericire alături de soţia Jeni şi de cei dragi, iar sufletul lui să dăruiască clipe de neuitat pentru românii care iubesc folclorul.
Pana de păun, împreună cu maestrul Ştefan Cigu
Cu Maria Butaciu, pe care a aniversat-o de curând
Susţinând tânăra generaţie-Cristina Scurtu şi Paul Ananie
Amintiri dragi cu Codruţa Vârtic
Au susţinut folclorul o viaţă Maria Costea Lirca, Valeria Peter Predescu, Gelu Furdui, Alexandru Pugna şi Gruia Stoia
Concert pricesne
Concert colinde
In concert
Alături de realizatorul TVR Mărioara Murărescu şi doamna folclorului năsăudean, Valeria Peter Predescu
Grupul pe care îl coordonează
Lasă un răspuns