Alexandru Pugna

Interpret al muzicii populare

„Pana de Paun”, cea mai buna editie

Posted by Mihai Teodor Naşca pe 19 noiembrie 2010

Cea de-a cincea editie a Festivalului National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc „Pana de Paun” s-a desfasurat pe scena Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc”, manifestarea fiind initiata de artistul Alexandru Pugna si organizata de Asociatia „Nunta Zamfirei” Bistrita in colaborare cu Centrul Judetean pentru Cultura si Centrul Cultural Municipal „George Cosbuc”. Prestigiul festivalului a adus in concurs 20 de tineri interpreti de muzica populara din toata tara, fiecare pregatind cate o doina si un cantec cu acompaniament. Prezentarea festivalului a apartinut lui Emiliei Lazar si lui Alexandru Pugna, artist de muzica traditionala si realizator de programe radio-tv, care prin eleganta formularilor au dat un ritm alert, viu, scenei. Juriul – format din Ileana Vieru (presedinte), Gelu Furdui, Maria Costea Lirca, Cristian Toma, Dorel Cosma, Alexandru Pugna, Emilia Lazar, Rozalia Fuca-Tomescu si Vasile V. Filip – a acordat Marele Premiu „Pana de Paun” lui Paul Daniel Ananie din Maramures, bun interpret atat la doina, cat si la cantecul popular, care a purtat un costum autentic.
Dupa opinia autorizata a lui Gelu Furdui, „editia din acest an este cea mai buna din cele de pana acum; din cei 20 de concurenti am ascultat copii foarte talentati si am fi bucurosi sa dea Dumnezeu ca festivalul sa mearga la fel de bine”.
Nu in ultimul rand este de subliniat prezenta masiva in sala a publicului bistritean, avizat, cum spunea Alexandru Pugna, public ce a aratat interes pentru „Pana de Paun” si cultura noastra traditionala, semn al oportunitatii editiilor viitoare. 

Marele Premiu, in Maramures
Juriul nu a avut deloc o misiune usoara, dupa cum a precizat Alexandru Pugna aseara, la Gala laureatilor, evaluarea cu maxima obiectivitate dand o ierarhie argumentata strict pe criterii profesionale: interpretare vocala, prezenta scenica si costum, precizate de Ileana Vieru, presedintele jriului. Premierea a inceput cu tinerii care au primit diplome de participare, chiar si numai calificarea in concurs fiind socotita meritorie. Din judetul nostru au primit astfel de diplome Diana Rus si Ana Maria Termure. Premiul III a revenit lui Nicu Mata din Republica Moldova, premiul II – Anei Maria Patrascoiu (Prahova), premiul I – Lorenei Pascu (Hunedoara) si Marele Premiu „Pana de Paun” – lui Paul Daniel Ananie din Maramures. Au mai fost acordate premii speciale menite sa cinsteasca amintirea unor cariere de exceptie, prin vocile unor interpreti care promit; premiul „Valeria Peter Predescu” a revenit Cristinei Bugnar, premiul „Lucretia Sanmihaian” – Mihaelei Panca, premiul „Ion Conea”- lui Marian Suciu, premiul „Maria Peter” – Andreei Ciupe, iar Premiul „Dumitru si Codruta Vartic” s-a acordat lui Paul Ionut Gal. Premiul de popularitate (Paul Daniel Ananie) a coincis cu optiunea pentru Marele Premiu, ceea ce denota calitatea publicului bistritean ale carui optiuni au fost urmarite de Andreea Hoca, secretar muzical al Ansamblului Profesionist „Dor Romanesc”. Jurnalistul Maximinian Menut a inmanat Andreei Cristina Haisan diploma din partea presei bistritene, de asemenea, diplome de excelenta Luciei Todoran si lui Alexandru Pugna pentru valoroasa activitate culturala pe care o desfasoara. Amandurora li s-a cantat in seama aniversarilor, prezenta si apropiata, „Multi ani traiasca”.
Totusi, premiul cel mai valoros a fost acordat de filiala Romania a Uniunii Europene de Folclor (IGF), al carei presedinte, lect. univ. dr. Dorel Cosma (directorul Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc”), a oferit pentru castigatorii Marelui Premiu, premiilor I, II si III un turneu de o saptamana, anul viitor, in Franta, anuntul fiind aplaudat de sala intreaga.
Recitalurile consacratilor din cele doua seri au fost sustinute de Maria Butaciu, Florentina si Petre Giurgi, Maria Marcu, Adrian Stanca, Cornelia Ardelean-Archiudean, Petre Petruse si Dorina Grad, iar in partea a doua, de Matilda Pascal Cojocarita, Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Ioan Dordoi, Mirela Petrus, Felix Galan, Cristina Retegan, Anuta Motofelea, Nicolae Cioanca, Ioachim Span si Veronica Balan.
Remarcat acompaniamentul nuantat la zone folclorice, realizat de orchestra Ansamblului Profesionist „Dor Romanesc”, dirijata de Stefan Cigu si Anghel Urs, apreciati violonisti. Un moment de reculegere a fost pastrat pentru Gruia Stoia, un apropiat al editiilor anterioare ale festivalului.
In incheiere, Alexandru Pugna a apreciat perenitatea folclorului nostru, importanta cinstirii culturii populare si a multumit pentru sprijinul acordat celei de-a cincea editii de primarul Bistritei, Teodor Ovidu Cretu, si de presedintele Consiliului Judetean, Liviu Rusu.
De retinut, cea mai buna editie de pana acum!Victor STIR

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: