Alexandru Pugna

Interpret al muzicii populare

Portret: Alexandru Pugna „Folclorul este Biblia născută în sânul satului românesc”

Posted by Mihai Teodor Naşca pe 13 august 2009

  • Autor: Dana Pop
  • Data: 11 aug 2009
  • sursa Adevarul de seara

http://www.adevarul.ro/articole/bistrita-portret-alexandru-pugna-folclorul-este-biblia-nascuta-in-sanul-satului-romanesc.html

Interpretul de muzică populară  crede că filosofia de viaţă a ţăranului român se regăseşte în creaţia populară. Alexandru Pugna s-a născut şi a copilărit la Căianu Mic, un sat cu mulţi copii şi în ziua de astăzi. „Am avut o copilărie cu totul deosebită, aşa cum o au toţi copiii din satele româneşti transilvane şi care se aseamănă cu povestirile lui Creangă, cu toate poznele şi boroboaţele pe care copiii cu inocenţa lor le fac”, povesteşte artistul

Foto: Arhiva personală

Provine dintr-o familie de ţărani  şi are patru fraţi. Interpretul îşi aminteşte că în copilărie mama sa era cea care încerca să îi cuminţească iar bunica era cea care îi sprijinea. „Bunica era îngerul nostru păzitor şi este în continuare. Spun acest lucru pentru că era foarte credincioasă şi întodeauna se ruga pentru noi şi acum după ce ea nu mai este simt de multe ori că mă sprijină de oriunde ar fi”, povesteşte artistul.

Dragostea pentru cântecul românesc a deprins-o la câmp în satul natal.  „Primele cântece le-am învăţat de la sora cea mai mică a tatei, Nastasia. Cu ea şi cu copiii din vecini mergeam cu vacile la câmp şi acolo făceam tot felul de concursuri de cântec” îşi aminteşte  cu drag Alexandru Pugna. Mai târziu era nelipsit de la serbările din sat şi s-a apropiat cu adevărat de folclor în momentul când a devenit solist la ansamblul  „Cununa de pe Someş”. Artiştii care l-au inspirat şi care l-au determinat să iubească folclorul sunt Sava Negrean Brudaşcu, Maria Peter, Valeria Peter Predescu şi Petre Petruse, solişti de muzică populară care erau pe vremuri des prezenţi la spectacolele din satul său natal. „Sava Negrean Brudaşcu m-a fascinat cu cântecul « Busuioc ales pe masă/ Mamă drăguţu mă lasă/ Lasă-l şi tu fătul meu / Lasă-lasă da îmi pare rău », pe atunci ascultând  nu înţelegeam cum poate un fecior lăsa o fată aşa frumoasă, cum era Sava”, rememorează artistul.

Folclorul trebuie respectat

Alexandru Pugna consideră folclorul ca fiind cartea de vizită a României şi nu înţelege de ce unii interpreţi nu înteleg acest lucru şi îl folosesc doar pentru a câştiga nişte bani. „Consider că lumea interpreţilor de cântec popular se împarte în două mari categorii:  din prima fac parte cei care slujesc folclorul iar în cea de-a doua se încadrează cei cei care se slujesc de el şi deturnează adevărul şi estenţa filosofiei de viaţă a ţăranului român care se regăseşte în creaţia populară”, adaugă artistul. În plus Alexandru Pugna crede că cei care cântă muzică uşoară  şi se folosesc uneori şi de folclor pentru a se promova fac un deserviciu cântecului autentic. „Din păcate, în ultimul timp mulţi artişti prin ceea ce fac aduc un deserviciu cântecului autentic. Există şi cazuri în care formaţii de muzică uşoară au înnobilat creaţia populară, cum a făcut formaţia Pheonix cu albumul lor « Mugur de Fluier » .  Eu ca şi absolvent de teologie ortodoxă cred că interpreţii ar trebui să înţeleagă că folclorul este bibilia spirituală, respectând dimensiunile termenului, născută în sânul satului românesc şi trebuie abordat cu evlavia pe care o impune acest fapt” este de părere Alexandru Pugna.

Profil

NĂSCUT: 14 noiembrie 1961, Căianu Mic
EDUCAŢIE: Facultatea Teologie Ortodoxă
EXPERIENŢĂ: interpret popular
FAMILIE: Căsătorit

Ce-i place

Interpretului îi place să citească şi îi plac activităţile în aer liber la ţară.    „ Îmi place foarte mult să îngrijesc cei 200 de pruni pe care i-am plantat în livadă acum zece ani. Îmi face plăcere când pot să ajut oamenii”, mai spune artistul.

Ce nu-i place

Lui Alexandru Pugna îi displac făţărnicia şi dualitatea. „Nu suport oamenii care mint cu nonşalanţă, impostorii şi profitorii, şi dintre aceştia sunt mulţi” mai spune interpretul.

Credeţi că interpreţii de valoare pălesc în faţa pseudointerpreţilor, a celor care îşi clădesc cariera pe resurse financiare şi nu pe talent?

A.P.: Cred că adevăraţii interpreţi de folclor rămân în conştiinţa neamului din care fac parte pentru că timpul este cel care sedimentează binele şi răul. Cred cu tărie în spiritul şi spiritualitatea neamului românesc, din care fac parte, care întodeauna va şti să aprecieze adevăratele valori.

Lasă un comentariu